1. Haberler
  2. Ankara Gezi Rehberi
  3. Ankara Gezi Rehberi – Anıtkabir

Ankara Gezi Rehberi – Anıtkabir

featured

Anıtkabir Gezisi ve Anıtkabir Hakkında

Cumhuriyetin kurucusu, Türk halkının büyük önderi Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümünden sonra derin üzüntü içinde olan Türk Milleti’nin ortak isteği ile yapımına karar verilen anıtmezar, Anıtkabir hakkında detaylı bilgileri bu yazıda bulabilirsiniz. Anıtkabir’in tarihi oluşumu ve günümüzdeki konumu ile ilgili bilgiler edinebilirsiniz. Anıtkabir özellikleri ile ilgili detaylı bilgileri okuyabilir, Anıtkabir Komutanlığı, ve Anıtkabir içi ile ilgili bilgi alabilirsiniz. Ayrıca Anıtkabir kapanış saati kaçtır, kaça kadar ziyaret edilebilir, Anıtkabir hangi günlere açık gibi ziyaret bilgilerine de ulaşabilirsiniz.

Anıtkabir’in Tarihçesi

Anıtkabirin tarihi merak edilen konuların başında gelmektedir. Anıtkabir projesine karar verildikten sonra kamulaştırma işlemleri başlatıldı. 9 Ekim 1944 yılında görkemli bir temel atma töreni ile başlayan inşaatın birinci kısmı 1945’te tamamlanmıştır. Mozole ve tören meydanını çevreleyen yardımcı binaları kapsayan ikinci kısmın inşaatı ise 1945 yılında başlamış ve 1950 yılında bitmiştir. Dördüncü kısım ve son inşaat bölümü ise 1950’de başlayıp 1953 yılında bitmiştir.

Anıtkabir’in Mimari Özellikleri

Anıtkabir yapılmadan önce hükümet bir proje yarışması yaptı. Projeler bir jüriye sunulacak ve jüri yapıya karar verecekti.  Katılan eserlerden 27 si yabancı sanatçılara, 20’si Türk sanatçılara aitti. En son Emin Onat ve Orhan Arda’nın projesi kabul edildi.

Anıtkabir özellikleri incelenirken sıklıkla Selçuklu ve Osmanlı motiflerine rastlanır. Dış cephelerde ve duvarların çatıyla birleştiği yerlerde Selçuklu taş işçiliklerine rastlanması ve buna benzer bir sürü örnek bulabilirsiniz. Türk mimarisinde 1940-1950 yılları arası 2. Ulusal Mimarlık Dönemi olarak adlandırılır. Bu dönemde daha çok anıtsal yapılar yapılmıştır. Simetriye önem veren, daha çok kesme taş malzemenin kullanıldığı binalardır bunlar. Anıtkabir de bu binalara iyi bir örnektir. Yaklaşık 750.000 m2 alana yapılmıştır. Barış Parkı ve Anıt Bloku olmak üzere iki kısma ayrılır.

Barış Parkı, çeşitli yabancı ülkelerden ve Türkiye’nin farklı bölgelerinden getirilen ağaçlarla oluşturulmuş bir parktır. “yurtta sulh cihanda sulh” anlayışından yola çıkılarak yapılan parkta çeşit çeşit bitki ve ağaç bulunmaktadır.

Anıt Bloku da 3 bölümden oluşur;

 Aslanlı yol

Tören meydanı

Mozole

Anıtkabir içi en çok merak edilen konulardandır. Atatürk’ün naaşı, mozolenin zemin katında doğrudan doğruya toprağa kazılmış bir mezarda bulunur. Mozolenin birinci katındaki şeref holünde, sembolik lahit taşının tam altında bulunan mezar odası Selçuklu ve Osmanlı mimarisi stilindeki gibi sekizgen planlıdır. Tavanı geometrik motifli mozaiklerle süslenmiştir.

Anıtkabir’in askerleri

Anıtkabir’de anıt blokunda saygı nöbetçileri beklemektedir. Yedi adet saygı nöbetçisi hiç hareket etmeden bir saat duruyor. Sonra yer değişimi oluyor ve başka askerler geçiyor. Bu askerler belli ölçütlere göre belirleniyor. En az 1.80 boyunda olmaları, vücutlarının görünen yerinde yara, dövme olmaması önemlidir. Anıtkabir komutanlığı görevi şu sıralar Albay Ahmet Nurdan tarafından yapılmaktadır.

Anıtkabir ziyaret saatleri

Anıtkabir kapanış saati ve açılış saati dönemlere göre farklılık gösterebilir. 23 Nisan, 19 Mayıs, 29 Ekim gibi günlerde daha geç saatlerde kapanabilir. Hafta içi ve hafta sonu ziyarete açıktır. 2019 yılı ziyaret saatleri şöyledir;

 01 Şubat-14 Mayıs 2019 tarihleri arası 09.00-16.30

15 Mayıs-31 Ekim 2019 tarihleri arası 09.00-17.00

01 Kasım-31 Ocak tarihleri arası ise 09.00-16.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Ankara Gezi Rehberi – Anıtkabir
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Başkent Medya ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!