Cebeci Stadyumu’nun Koltukları Söküldü

featured

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, dava sürecinin devam etmesine rağmen Ankara’nın simge mekanlarından olan Cebeci İnönü Stadyumu’nun koltuklarının söküldüğünü, stadyumun ve çevresinin çöküntü alanı haline getirildiğini duyurdu.

Cebeci Stadyumu’nun, Cumhuriyetin planlama ve kentleşme politikalarının bellek ve simge mekanlarından olduğunu dile getiren Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Cebeci Stadyumu’nun yıkılarak, alanına millet bahçesi ve cami yapılmasına ilişkin planı yargıya taşımıştık. Buraya önce konut ticaret planı yaptılar iptal oldu sonra yurt planı yaptılar o da iptal oldu. En son olarak ise millet bahçesi ve cami planı yaptılar” dedi.

Plana ilişkin dava süreci devam ederken Cebeci Stadyumu bilinçli şekilde çöküntü alanı haline getirildiğini söyleyen Candan şöyle konuştu:

“Şimdi de koltukları sökülüyor. Cebeci İnönü Stadyumu Ankara’nın kentsel hafıza ve mihenk taşlarından biridir. Cumhuriyetin planlama ve kentleşme politikalarının bellek ve simge mekanlarındandır. Cumhuriyet değerlerinin mekansallığına yönelik bu mekan hıncı Ankara’nın hafızasını kaybetmesine yönelik taammüden işlenmektedir. 19 Mayıs Stadyumu da İller Bankası da, Etibank Binası da, Havagazı Fabrikası da, Su Süzgeci Binası da, Baraj Gazinosu da, Atatürk Orman Çiftliği tahribatları da bu mekan hıncının, mekansal seri cinayetleridir. Cebeci stadı planlanmış bir mekansal seri cinayetin kurbanlarından birisidir. Cebeci Stadı’nın bir bütün olarak tüm parseli ve çevresiyle canlandırılarak korunması Ankara’nın akıl sağlığı için elzemdir. Bu yıkımlarla, mekansal hafızalarımız sıfırlanmak isteniyor. Telafisi imkansız zararlar verilmeden söz konusu planın yürütmesi durdurulmalı ve plan iptal edilmelidir.”

‘Cebeci Stadyumu Cumhuriyet’in bellek mekanıdır’

Cebeci stadının kentsel yaşam ile olan ilişkisine ve geçmişe tanıklığına da dikkat çeken Candan, sözlerine şöyle devam etti:

“Cebeci Stadyumu Cumhuriyet’in bellek mekanıdır. Cebeci Stadı Cumhuriyet’in kentsel ölçekte spor alanlarına bakışının bir yansıması olarak 1920’li yıllardan bu yana gelmiştir. İlk zamanlarda çeşitli spor ve eğlence faaliyetlerinin yer aldığı daha sonra Ankara’nın ilk resmi futbol maçlarının oynandığı bugüne kadar açık olan stat, spor alanı olarak hizmet vermiştir. Cebeci İnönü Stadyumu 37 bin kişilik kapasitesiyle Ankara’nın en büyük, Türkiye’nin ise 5. büyük stadıdır. Yoğun bir yapılaşma dokusunun içinde kentin az bulunur açık alanlarından birini de oluşturmaktadır.

Ankara’da 19 Mayıs Stadyumunun yıkılması ile Cumhuriyetin spor alanlarına yönelik bakış açısının son örneği olan Cebeci Stadyumu’nun yıkılması ve yerine cami ve millet bahçesi yapılması alanın bellek değerini yok edecektir. Sosyal bir niteliği olan anı değeri, geçmişle olan bağlarımızı canlı tutan, belli bir zaman kesitindeki yaşamımızı hatırlamamıza yardımcı olan ve ‘insan’ öğesinin odak noktasında bulunduğu bir kavramdır.

Millet bahçesi bölgeyi kentin kimliksiz parçası haline getirecektir. Bölge ile birlikte akla gelen ilk kamusal mekânlardan birisidir. Stadın yıkılarak yerine millet bahçesi ve cami kullanımlarının getirilmesi tüm bölgenin tüm tarihsel anlamını değiştirecektir. Cebeci stadının sadece Ankaralılar için değil, müsabakalara gelen kişiler için de anı değeri taşıdığı açıktır. Antik çağlardan bu yana stadyumlar önemli kamusal mekanlar olarak iz bırakmışlardır. Cebeci Stadyumu, Cebeci bölgesinde kimlik ve simge değeri olan bir yapıdır. Özellikle planlama alanı çevresinde eski Ankara dokusu içinde kalmış birçok cami bulunmaktadır. Söz konusu plan bilimsel ve çevresel teknik etüt çalışması yapılmadan, gerekli kamu kurum ve kuruluşlarının görüşü alınmadan parçacı olarak ele alınmış olup kamu yararına ve planlama esaslarına da aykırıdır.”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Cebeci Stadyumu’nun Koltukları Söküldü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Başkent Medya ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!