Ankara’ya Yakın Güzel Vakit Geçirebileceğiniz En İyi 10 Tatil Mekanı
Hepimiz günlük yaşantımızda çeşitli stres ve zaman zaman can sıkıcı durumlarla karşılaşabiliriz. İnsan psikolojisinin en önemli tedavisi kafasını biraz olsun dinlendirmek ve günlük yaşantısı dışında başka işlerle kendini meşgul edebilmektir. Tatile çıkmak ve günlük hayatın geçirildiği alanlardan uzaklaşmak her zaman iyi bir motivasyon kaynağı olmuştur. Geçmişten günümüze tanınmış birçok kişi, seyahat etmenin zihni, psikolojiyi ve ufku geliştirdiğini iddia etmiş ve sık sık bunun önemini dile getirmişlerdir.
Hem fiziksel hem de bedensel olarak yıprandığımız bu dönemlerde kendimizi yenilememiz, zihnimizi ve bedenimizi stresten arındırmanız ve iş yaşantımızda verimli olabilmeniz için tatil gereklidir. Ayrıca tatil sürecinde aile bireylerimizle kaliteli vakit geçirebilmek ve onlara normal zamanlarda veremediğimiz önemi bu süreçte verebiliriz.
Peki Ankara halkı nerede tatil yapmalı? En yakın nerelere gidebilir? Sizler için bunları araştırdık ve yazımızda düzenledik. Gelin hep beraber maksimum 5 saatte nerelere gidebiliriz bu tatil mekanlarına bakalım.
1. Kızılcahamam
Burası Neresi?
Türkiye’de kaplıcalarıyla nam salmış bir ilçe olan Kızılcahamam, Ankara’nın kuzeyinde İstanbul-Ankara E5 karayolu üzerinde yer alıyor. Kızılcahamam Karadeniz ile İç Anadolu arasında geçiş noktasında, ormanlık ve dağlık bir alana üzerinde konumlanıyor. Şifa merkezi olarak anılan Kızılcahamam’ın ekonomisi büyük oranda kaplıca turizmine dayanıyor.
Neden Gitmeliyim?
Ankara’ya gitmişken mutlaka görmeniz gereken yerlerden biri olan Kızılcahamam ile il merkezi arasında 96,9 kilometrelik, yani ortalama 1 saatlik bir mesafe bulunuyor. Dolayısıyla Kızılcahamam, Ankara’ya yakın turistik yerler denildiğinde akla ilk gelen yerlerden biri oluyor. Kaplıcaları, maden suları, içmeleri, otelleri, festivalleri ve tarihi yapılarıyla bilinen Kızılcahamam, ayrıca yukarıda da bahsettiğim Soğuksu Milli Parkı’na ev sahipliği yapıyor. Doğal güzellikleriyle de dikkat çeken ilçe, Ankara’da hafta sonu gezilecek yerler listesinin de başına eklenebilir.
Kızılcahamam’a gitmişken kaplıcalara girerek romatizmal hastalıklar ve eklem ağrıları gibi rahatsızlıklara iyi gelen termal sularda şifa bulabilirsiniz! Bunun yanı sıra civar köylerdeki halk tarafından yapılan, tamamıyla organik, doğal ve yöresel ürünlerin satıldığı pazarlarda alışveriş yapabilirsiniz.
2. Beypazarı
Burası Neresi?
Ankara’nın en güzel ilçelerinden biri olan Beypazarı, şehir merkezinin 98 kilometre batısında yer alıyor. Oldukça eski bir yerleşim olan ve tarihi yapılarıyla, kültürel zenginliğiyle dikkat çeken Beypazarı, tüm bu özellikleriyle Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’ne de konu olmuştur. Beypazarı ile Ankara arasında ortalama 1-1,5 saatlik bir mesafe bulunuyor.
Neden Gitmeliyim?
Beypazarı, Ankara’ya yakın gezilecek yerler listesine eklenmesi gereken yerlerin başında geliyor. Zira iki ya da üç katlı tarihi beyaz konaklarıyla meşhur olan Beypazarı’nda gezip görülmesi gereken birçok yer bulunuyor. Bunların arasında en dikkat çekenleri; İnözü Vadisi, Tekke Yaylası, Suluhan Kervansarayı, Alaaddin Sokak ve Yaşayan Müze oluyor. Ayrıca ilçede turizme katkı sağlayan bir diğer unsur, halkın geçimini büyük önemde karşılayan el sanatları oluyor. İlçeye gelen turistler için Beypazarı’nın geleneğini ve kültürünü yansıtan el emeği göz nuru ürünler tezgahlarda satışa sunuluyor.
Beypazarı’na yolunuz düşerse eğer telkari işçiliğiyle kemer, kolye, bilezik, küpe, iğne; dokumacılıkla elde edilen şalvar, yelek gibi giysiler; tencere, tava, kazan, ibrik, güğüm, sigaralık gibi bakır eşyaları ve çok daha fazlasını hatıra olarak satın alabilirsiniz.
3. Konya
Burası Neresi?
Ankara’ya yakın illerden biri olan Konya, Türkiye’nin yüzölçümü açısından en büyük şehri olarak İç Anadolu bölgesinde yer alıyor. Büyükşehir statüsünde yer alan Konya aynı zamanda ülkemizin en kalabalık 7. şehri olma özelliği taşıyor. Konya ile Ankara arasındaki mesafe 262,5 kilometre civarında seyrediyor.
Neden Gitmeliyim?
Dünya’nın en eski yerleşim bölgeleri arasında yer alan Konya tarihi zenginliği ve doğal güzelliğiyle mutlaka görülmesi gereken bir yer! Selçuklu ve Osmanlı devletlerine başkentlik yapmış, tarihi bir kent olan Konya, turizm açısından önemli bir potansiyel taşıyor. Öyle ki Konya’da gezilecek yerler listesi uzadıkça uzuyor. Ankara’ya gelmişken Konya’ya da bir uğramak lazım diyenlerdenseniz, Türkiye’nin en güzel antik kentlerinden biri olan Çatalhöyük, Konya surlarında yer alan Çift Başlı Kartal, Mevlana Müzesi, Mevlana Türbesi, Yerköprü Şelalesi, Şems-i Tebrizi Türbesi ve Karatay Medresesi gibi Konya’nın simgesel yapılarını mutlaka yakından görmelisiniz.
Ankara ile arasında yalnızca 2-2,5 saatlik bir mesafe bulunan bu harika şehre gitmişken ‘Etli Ekmek, Konya Pilavı, Mevlana Böreği, Yağ somunu, Tiriti ve Sac arası’ gibi Konya’ya ait yöresel lezzetlerin tadına bakmadan dönmeyin! Bu arada; Ankara’dan hızlı trene binerek 262,5 kilometrelik mesafeyi hızlıca aşarak, rahatlıkla Konya’ya ulaşabilirsiniz.
4. Amasra
Burası Neresi?
Batı Karadeniz’in Bartın şehrine bağlı bir ilçe olan Amasra, Ankara’ya yakınlığı ile kolay ulaşılabilir bir yerdir. Bundan ziyade, denizi, doğası ve kültürel zenginliğiyle turizm açısından oldukça renkli bir ilçe olan Amasra, aynı zamanda Karadeniz kıyılarındaki en güzel tatil beldelerindendir.
Neden Gitmeliyim?
Fatih Sultan Mehmet tarafından ‘Dünyanın göz bebeği’ olarak anılan ve 3 bin yıllık bir tarihe sahip olan Amasra, gerçekten de görenleri kendine hayran bırakan bir güzelliğe sahip… Amasra, deniz kenarında şirin mi şirin bir belde olarak gezilecek birçok noktaya ev sahipliği yapıyor. Amasra’da gezilecek yerler arasında ‘UNESCO Dünya Mirasları listesinde yer alan Amasra Kalesi, Tarihi Çekiciler Çarşısı ve Ağlayan Ağaç’ yer alıyor. Ayrıca Amasra mutfağında tatmanız gereken bir yığın lezzet bulunuyor.
Ankara’ya yakın gezilecek yerler arasında öne çıkan Amasra ile Ankara il merkezi arasında 309 kilometrelik bir mesafe bulunuyor. Şehirlerarası otobüs vasıtasıyla veya özel aracınızla ortalama 3,5 saatlik bir yolculuk sonrası Amasra’ya ulaşabilirsiniz.
5. Safranbolu
Burası Neresi?
Safranbolu, Batı Karadeniz bölgesinde bulunan Karabük’e bağlı bir ilçedir. Ankara’nın 228 kilometre kuzeyinde, Karabük il merkezinin ise 8 kilometre kuzeyinde yer alan Safranbolu, Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerini yansıtan tarihi konaklarıyla ünlüdür. Safranbolu, bu hususta Türkiye’de Göynük, Taraklı, Beypazarı, Osmaneli ve Odunpazarı evleri gibi turistik önem taşıyan ilçelerin arasındadır.
Neden Gitmeliyim?
Osmanlı kent mimarisinin en güzel örneklerine ev sahipliği yapan Safranbolu evleri, UNESCO Dünya Mirasları listesinde gösteriliyor. Safranbolu, bu açıdan Türkiye’de mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerler arasında başta geliyor. Büyük bir tepenin ortasına kurulan Safranbolu’da gezilecek yerler arasında ‘Eski Çarşı, Tokatlı Kanyonu, Cinci Hanı ve Hamamı, Bulak Mencilis Mağarası, Kristal Teras, İncekaya Su Kemeri, Kent Tarihi Müzesi ve en önemlisi de Safranbolu Evleri’ bulunuyor.
226,6 kilometreyle Ankara’ya oldukça yakın olan Safranbolu’ya otobüs gibi vasıtaları kullanarak, yaklaşık 2-2,5 saate ulaşabilirsiniz. Gitmişken Safranbolu’nun yöresel lezzetlerinin tadına bakmayı unutmayın!
6. Kapadokya
Burası Neresi?
Türkiye’nin turizm açısından, yaz-kış demeden en popüler yeri olan Kapadokya, Güllüdağ, Hasandağı ve Erciyes’in püskürttüğü lav ve küllerin oluşturduğu yumuşak tabakaların 60 yıl boyunca yağmur ve rüzgar tarafından aşındırılmasıyla ortaya çıkan peri bacalarıyla çevrelenmiştir. Sahip olduğu bu doğal aşınma yapılarıyla görenleri kendine hayran bırakan Kapadokya; Nevşehir, Kırşehir, Niğde, Aksaray ve Kayseri illeri arasında yer alıyor.
Neden Gitmeliyim?
Dünya’nın en çok merak edilen ve en çok ziyaret edilmek istenen yerlerinden biri olan Kapadokya’ya şimdiye kadar gitmemeniz bile büyük hata! Bu doğal güzelliği bir an evvel ziyaret etmek ve yakından görmek için hazırlıklara başlamalısınız. Zira her binlerce turist tarafından ziyaret edilen Kapadokya’da gezip görülecek bir yığın özel yer bulunuyor. En çok ziyaret edilenler arasında Derinkuyu, Ürgüp, Avanos, Göreme, Uçhisar, Ihlara, Kaymaklı, Zelve, Güvercinlik, Dervent ve Aşk Vadileri’ yer alıyor.
Ankara çevresinde görülecek yerler arasında bir yıldız gibi parlayan Kapadokya, başkente yakın bir lokasyonda bulunuyor. Ankara ile Kapadokya arasında 346 km mesafe bulunuyor. Ankara il merkezi civarlarından yola çıkıldığında ortalama 4 saatte Kapadokya’ya ulaşılabiliyor. Kapadokya’da alışveriş ederek, sevdiklerinize ve dostlarına hediyelik eşyalar alabilir, muhteşem Kapadokya lezzetlerinin tadına bakabilirsiniz.
7. Bolu
Burası Neresi?
Bolu, Türkiye’de Karadeniz’in batı bölümünde bulunan bir şehirdir. Ankara ve İstanbul güzergahı üzerinde önemli bir geçiş noktası olan ve özellikle İstanbul’u Anadolu’ya bağlayan Bolu, kolay ulaşılabilir bir lokasyonda yer almaktadır. 2019 yılı verilerine göre nüfusu 311.810 olan şehrin ekonomisi genel anlamda ormancılık, tarım ve sanayi sektörlerine dayanmaktadır. Bolu, yemekleri, usta aşçıları, doğa harikası Abant, Kartalkaya ve Yedigöller Milli Parkı’yla Türkiye’nin en popüler şehirlerinden biridir.
Neden Gitmeliyim?
Mudurnu Tarihi Ahi Kenti adıyla 2014 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesine girmeye hak kazanan ilçede, özellikle Armutçular Konağı ve Keyvanlar Konağı yakından görülmelidir. 100-150 yıllık yapılar olan Tarihi Göynük Evleri, Anadolu’da Türklerin yaşayışını, yerleşim şekillerini ve kültürlerini yansıtması açısından oldukça önemlidir. Göynük’ün ahşap dokusuna uygun olarak inşa ettirilen kule, altıgen bir temel üzerine kurulmuş, üç kattan oluşmaktadır. Bolu’nun kartpostallarını süsleyen Göynük Zafer Kulesi’ni mutlaka ziyaret etmelisiniz. Arkeolojik ve Etnografik olmak üzere iki ayrı bölümden oluşan müze, bahçesinde yer alan eski Roma ve Bizans döneminden kalma tarihi sütunlarıyla da dikkat çekiyor. Bolu tarihinden günümüze kadar gelebilmiş M.Ö tarihlerden kalan eserleri görebilmek için, Bolu’da gezilecek yerler listenize bu harika müzeyi eklemeyi unutmayın. Deprem sonrasında çekilen fotoğrafların ve videoların sergilendiği 12 Kasım Deprem Müzesi, özellikle de okullar aracılığıyla getirilen öğrencilere gezdiriliyor. Her yıl depremin yıl dönümünde anma törenlerinin de düzenlendiği müzede, depremin yarattığı acı hisleri ve alınması gereken önlemleri inceleyebilirsiniz.
Bolu’ya seyahat için en uygun dönem hiç şüphesiz Mayıs ile Eylül ayları arası olacaktır. Lakin Kartalkaya Kayak Merkezi dolayısıyla, şehir, kış aylarında da yoğun turist akışı almaktadır. Bunun yanı sıra Abant her mevsim ayrı bir güzelliğe büründüğü için sonbaharda da ziyaret edilir. Velhasıl Bolu seyahatine ne zaman çıkacağınız tamamıyla size bağlı olup; kayak için kış mevsimini, doğa içinde huzurlu bir gezi için ilkbahar veya yaz mevsimini tercih edebilirsiniz.
8. Bartın
Burası Neresi?
Karadeniz Bölgesi’nin batı tarafından bulunan bir il olup, 1991 senesinde Zonguldak‘tan ayrılarak 74. il olmuştur. 59 kilometrelik bir sahil şeridine sahip olan Bartın, kendisiyle aynı adı taşıyan Bartın Çayı ile çevrelenmiştir. Toplamda dört ilçe, sekiz belde ve 265 de köyü olan il, yaklaşık olarak 193 bin kişilik nüfusa sahiptir.
Neden Gitmeliyim?
İnce kum ve dalgalı denize sahip Kapısuyu, etrafını çevreleyen yeşil alanlarıyla doğal bir ortam sunuyor. İnkumu’nda konaklayabileceğiniz otel ve pansiyon seçenekleri mevcutken bunların yanı sıra yiyecek ve içecek ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz işletmeler de yer almaktadır. Şemsiye ve şezlong hizmeti de sağlanıyor olup, üstünüzü değiştirebileceğiniz kabinleri makul bir fiyata kullanabilirsiniz. İğne yapraklı çam ormanlarının altında bulunan piknik alanlarında mangal keyfi yapabilirsiniz. Balıkçılığın yapılabileceği bir alan olan Amasra Delikli Şili yamaç paraşütü içinde oldukça elverişlidir. Kayanın ortasına açılmış delik, Bartın’da görüp görebileceğiniz en değişik doğa harikalarından bir tanesidir. Bartın’da bilinen koylarından biri olan Mugada Sahili, sahip olduğu doğası bakımından huzura kavuşabileceğiniz bir yer. Bölgenin önemli yerleri arasında yer alan Tavşan Adası, Amasra Kemere Köprüsü’nün tam karşısında konumlanmaktadır.
Karadeniz ikliminin hakim olarak görüldüğü Bartın’da hemen hemen her mevsim yağış görülmektedir. Yaz ayları serin kış ayları ise ılık geçmektedir. Ziyaret için en uygun zaman ise haziran, temmuz ve ağustos aylarıdır.
9. Kocaeli
Burası Neresi?
Marmara Bölgesi’ndeki konumlanan İzmit‘in ilçe merkezi olan Kocaeli, yaklaşık olarak 1 milyon 601 bin 720 kişidir. Asya ve Avrupa kıtalarını birbirine bağlayan güzergah üzerinde bulunan ilçe, bölgenin sanayi yönünden oldukça gelişmiştir. Plajları, tarihi yerleri ve doğal alanlarıyla tüm ilgiyi üzerine çeken Kocaeli‘de yapılacak şeyler ile karşınızdayız.
Neden Gitmeliyim?
İlk olarak şehir merkezindeki İzmit Saat Kulesi, Türkiye’nin en popüler kayak merkezlerinden biri olan Kartepe Kayak Merkezi, yediden yetmişe herkesin severek gittiği Darıca Hayvanat Bahçesi ve doğanın armağanlarından biri olan Ballıkayalar Tabiat Parkı ön plana çıkıyor. Hiç kuşkusuz bu geziye plajlarından başlamalısınız. En çokta Kerpe Plajı genellikle aileler tarafından tercih noktası olurken burada pek çok restoranda bulunuyor. 17 Ağustos depreminde gördüğü hasar nedeniyle önceki ilgisini kaybetmiş olsa da ardından yapılan çalışmaların akabinde eski ilgisine yeniden kavuşan Gölcük’te 1,5 kilometrelik uzun şeridi ile yaz aylarında deniz kenarında yürüyüş yaparak keyif sürebilirsiniz. Umuttepe Bölgesi’nde konumlanan Kocaeli Kent Ormanı içerisinde mutlaka yapmanız gereken pek çok etkinlik yer alıyor. Yürüyüş parkurları, spor sahaları ve şehir kuleleri mevcut.
İsteyen olursa 30km’lik mesafe ile sabah kahvaltısına Sapanca’ya gidebilir oranın doğal güzelliklerinden de yararlanabilirsiniz.
10. Samsun
Burası Neresi?
Orta Karadeniz bölgesinde konumlanan Samsun, 1,3 milyon kişilik nüfusu ile ülkemizin en kalabalık 16. şehridir. Kurtuluş Savaşı’nda üstlendiği rol ile limanı oldukça önemlidir. Oldukça eski dönemlere uzanan tarihi içerisinde pek çok yapı ve geleneği korumaktadır.
Neden Gitmeliyim?
Şehirdeki ilk yerleşim noktası olan muhteşem manzaraya sahip olan Amasos Tepesi, tekne gezisi, yürüyüş, manzara seyri, kamp gibi etkinlikleri gerçekleştirebileceğiniz Şahinkaya Kanyonu, 354 adet kuş türünü yakından gözlemleyebileceğiniz Kızılırmak Deltası Uluslararası Sulak Alanı, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının balmumu heykellerinin bulunduğu Bandırma Vapuru Müzesi, geçmişi Yontma Taş Devri’ne dek uzanan Tekkeköy Mağaraları ve daha pek çok yer bulunuyor. Kızılırmağın binlerce yılda aşındırarak oluşturduğu doğa harikası kanyon 1500 metre uzunluğunda ve 324 metre yüksekliğinde sarp kayalıklar arasında kalan Şahinkaya Kanyonunu kesinlikle gezmenizi tavsiye ederim.
Amisos Tepesi’ne çıkarak güzel bir manzara eşliğinde kahvaltınızı yapıp akabinde Milli Mücadele Dönemi’nde önem rolü olan Bandırma Vapuru ve Milli Mücadele Parkı Açık Hava Müzesi’ni ziyaret edebilirsiniz. Sonrası için Atakum Sahilde uzun yürüyüş yapıp denize nazır bir restoranda akşam yemeği yiyerek günü sonlandırabilirsiniz.
Sizler için yazımızda Ankara’dan birkaç günlüğüne uzaklaşarak gidebileceğiniz kısa mesafeli mümkün olduğunca en yakın tatil yerlerini düzenlemeye çalıştık. Sizinde daha önceden gezip gördüğünüz tatil mekanları, doğal güzellikler varsa bizimle paylaşmanızı bekliyoruz. Hepinize iyi tatiller.