Satoshi Nakamoto kimdir?
Satoshi’ nin kim olduğunu bilmeden önce, ne yaptığını oldukça iyi biliyorduk. 2008 Kasım ayında “Cryptography Mailing List” ile yayınladığı sayfa ile, Bitcoin protokollerini yayınlamıştır. 2009 yılında yayınladığı Bitcoin’ in ilk versiyonundan sonra, mail aracılığıyla bir araya getirdiği takımıyla 2010 yılına kadar Bitcoin üzerinde geliştirmeler yapmıştır. Bu çalışmalar sırasında Satoshi, kimliğini asla açığa vurmamaya özen göstermiş gözüküyor. Satoshi’ den en son 2011′ in yaz aylarında haber alındı ve “yeni şeyler üzerine çalıştığı” dedikodusu yayıldı.
Satoshi Nakamoto, Japondu öyle değil mi?
Bir kitabı, kapak sayfasına göre değerlendirmemeliyiz. Ya da öyle yapmalı mıyız?
Japoncada “Satoshi”, “hızlı düşünen, zeki” anlamına gelirken; “Naka”, “orta, içerisinde, ilişki” anlamlarına gelebiliyor. “Moto” ise “başlangıç, kuruluş” anlamlarına gelebilmekte. Tüm bu anlamlar, bu hareketi başlatan kişinin, oldukça zor algoritmalar tasarlayan biri olduğuna işaret ediyor. Tabi tüm bu kelimeler başka anlamlar da ifade edebilmekte.
Aslında Satoshi’ nin Japon olup olmadığı hakkında da kesin bir bilgi yok. Tabiki onu erkek olarak tanımlamak da oldukça küstah bir davranış olarak görülebilir. Satoshi, onun takma adı da olabilir ve aslında o bir “bayan” veya bir “takım” da olabilir.
Satoshi Nakamoto’nun gerçekte kim olduğunu bilen var mı?
Hayır yok. Ama bir insanın kim olduğunu tahmin ederken kullanılan dedektif tekniklerinin açığa çıkardığı sonuçlar, cevaptan daha çok ilgi çekiyor. The New Yorker yazarı Joshua Davis’in düşüncesine göre Satoshi, aslında Dublin’s Trinity College’ de kriptografi öğrencisi olan Michale Clear’ dan başkası değildi. Davis bu kanıya, Nakamoto’ nun online yazılarından topladığı 80.000′ in üzerinde kelimeden topladığı ipuçlarını karşılaştırarak varmıştı. Davis ayrıca Finli ekonomik sosyolojist ve oyun geliştiricisi Vili Lehdonvirta’ dan da şüphelenmiş fakat iki şüpheli de bu iddaları yalanlamışlardır.
Bununla beraber FastCompany yazarı Adam Penenberg’ de Satoshi’nin aslında 3 kişilik bir ekip olabileceğinden söz etmiş ve bir çok yazar daha Satoshi’nin gerçek kimliğiyle ilgili iddalarda bulunmuşlardır.
Her şekilde elimizde olan kanıtlardan rasyonel olanı, Bitcoin’ in 18 Ağustos 2008 tarihinde bir Japon anonim registrar servisi tarafından web adresinin kayıt edildiği ve Bitcoin’ in tamamıyle Japon internet servis sağlayıcıları tarafından host edildiğidir. Sitenin kaydı sadece 18 Mayıs 2011 tarihinde Finlandiya’ ya taşınmış, bu da Finlandiya teorisini oldukça zayıflatan bir bilgi.
Son olarak 2014 yılında Newsweek muhabiri Leah McGrath, Dorian Nakamoto adlı bir şahısın kimliğini ortaya çıkarmış ve onun Bitcoin’in kurucusu olan Satoshi Nakamoto olduğuna dair bir iddia ortaya atmıştı. Bu haberden sonra Bitcoin ekosisteminde büyük bir kargaşa yaşandı, en sonunda ise Dorian Nakamoto iddiaları yalanlayıp Newsweek’e dava açtı.
Peki Satoshi Nakamoto hakkında ne biliyoruz?
Bildiğimiz tek şey, Bitcoin’in oluşturulmasında başlangıçta Satoshi’nin yanında bulunan kişilerle yapılan “röpotajlardan” topladığımız bilgiler olarak gözüküyor. Satoshi’nin kodlamasının, geleneksel kodlardan farklı olduğunu, core developer Jeff Garzik’ in kendisi söylüyor. Hatta bu yüzden her yazılımcının yaptığı genel testleri, Satoshi yapmayı uygun görmemişti.
Satoshi Nakamoto neden anonim kalmayı tercih etti
Cevabı en çok merak edilenlerden biri de “Satoshi Nakamoto neden anonim kalmayı tercih etti?” sorusu. Peki Bitcoin’i (BTC) geliştiren kişi veya kişiler neden anonim kalmayı tercih etmiş olabilir?
Satoshi Nakamoto’nun kim olduğuna yönelik çeşitli söylentiler ortaya atılmaya devam ediyor. Geride bıraktığımız dönemde de birçok ismin Satoshi Nakamoto olduğu iddia edilmişti. Öte yandan Dr. Craig Wright gibi Satoshi Nakamoto olduğunu iddia eden ancak bu iddiasını somut delillerle kanıtlayamayan isimler de var.
Kripto Haberleri kategorisinde yer alan haberler ve haberlerin içerikleri katiyen yatırım tavsiyesi niteliği taşımamaktadır. Tüm içerikler yatırım tavsiyesi olarak değerlendirilemez ve örnek gösterilemez.
Satoshi Nakamoto’nun gizliliğini korumasının merkezsizlik, etik kavramı ve kendi güvenliğini sağlama gibi çeşitli nedenleri olabilir. Öte yandan dünyanın dört bir yanındaki gizli servislerin de hedefinde olan Satoshi Nakamoto anonim kalarak Bitcoin’i çeşitli spekülasyonlardan koruyor.